Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Истински Безжични Слушалки TWS – Ръководство за избор и покупка

истинско безжично стерео слушалки

Задаващият се тренд за преминаване към безжично слушане на музика и водене на разговори чрез TWS Bluetooth слушалки ни накара да направим един анализ за предимствата и недостатъците на тази технология. Също така ще споменем важните фактори и функции, на които да обърнете внимание ⚖, когато избирате такива слушалки.

 В днешно време чуваме все повече и повече: терминът TWS или True Wireless Stereo.  Той се отнася до технология, която ви позволява да сдвоите две аудио устройства чрез Bluetooth, което означава, че можете да предавате L канала (вляво) и канала R (вдясно) отделно. Със сигурност можете да си представите предимството на тази технология, приложена към слушалките. Тези слушалки още се наричат Earbuds.

Какво означава Истински Безжични Слушалки TWS

На първо място, от гледна точка на дефиницията, истинската безжична Bluetooth (TWS) слушалка е абревиатурата на английския “True Wireless Stereo”, т.е. “Истинска Безжична Стерео”. Още от първия поглед разбираме, че слушалките TWS са без традиционните кабели. Двете лява и дясна “тапички”, образуват стерео система чрез Bluetooth свързване без никакво забавяне (латентност).

В сравнение с обикновените безжични слушалки, истинските безжични слушалки са проектирани без никакви кабели, дори и без кабел, свързваща всяка слушалка за поставяне в ушите. Истинските безжични слушалки предлагат наистина безпроблемно преживяване, което позволява на хората да се чувстват свободни, когато правят нещо по някое време. Тъй като те нямат кабели, микрофонът, контролите и батерията са вградени в корпуса на слушалките.

 В сравнение с обикновените Bluetooth слушалки, истинските безжични Bluetooth слушалки TWS имат следните предимства

Истинска безжична структура – без подмятане на кабели и наистина свободно движение.
Различни начини на използване – могат да се ползват от един или двама души и могат да се използват от две различни устройства.
Компактност и ергономичност – малката кутийка може да се носи удобно във всеки джоб.
Дискретност при носене – почти не се забелязват
Провеждане на качествени разговори – не се налага да имате микрофон близо до устата.
Управление с един бутон – всички функции се изпълняват само с натискането или докосването на един бутон
Далеч от телефона – може да оставите устройството от което слушате музика настрана и свободно да спортувате фитнес в залата

🎧Ръководство за избор на TWS Слушалки 

 Сега е време да се задълбочим и да научим за основните фактори, които трябва да знаете, преди да закупите истински безжични слушалки. 

🔊 Качество на звука

Качеството на звука е основно съображение в истинските безжични слушалки. Това до голяма степен се дължи на начина, по който аудиото се предава безжично от аудио източник към слушалки. За разлика от кабелните слушалки, цифровият аудио сигнал трябва да бъде компресиран при източника и след това се предава към слушалките чрез някаква безжична технология като Bluetooth. Слушалките ще получат предаването и ще разкодират цифровия сигнал обратно към аналоговия сигнал.

Трябва да знаете, че качеството на звука може да бъде повлияно от:

 • разстоянието между слушалките и източника
 • броя на препятствията (стени и т.н.) между източника и слушалките
 • Bluetooth аудио кодеци, които поддържат вашите слушалки и източник

Bluetooth аудио кодеците са различни типове алгоритми, които компресират и декомпресират цифрови аудио сигнали. Кодеците като LDAC, aptX и aptX HD могат да осигурят качество на звука при почти CD качество 📀. Има и кодеци като AAC, което е доста прилично. Сред тях SBC има най-ниското качество на компресия.

Слушалките и аудио източниците трябва да поддържат същия аудиокодек, за да може алгоритъмът да работи както е рекламиран. Повечето мобилни устройства поддържат само AAC и SBC.

🔋 Живот на батерията

Животът на батерията е най-големия минус при истински безжични слушалки. Поради сравнително малкия им капацитет, производителите намират за предизвикателство да поставят в него по-големи акумулаторни батерии. Вместо това са измислили интелигентно решение, те изграждат батерията в кутията за съхранение и я наричат ”кутия за зареждане”(powerbank).

Повечето истински безжични слушалки работят средно около 3 часа преди да бъдат напълно изтощени. Капацитета на тяхната вградена батерия е около 50mAh. Но като ги поставите в кутията за зареждане (обикновено с капацитет 400mAh – 1200mAh) за около 45-60 минути ще имате напълно заредени earbuds. Това означава, че ако имате кутия за съхранение с капацитет 400mAh, вие ще можете да заредите напълно изтощените си тапички 4 пъти.

📡 Безжичен обхват на TWS

 Това е мит, че Bluetooth не може да прави далечно покритие. Bluetooth класовете се движат в честоти от 2.4 до 2.485 GHz и затова варират възможностите на диапазона.  

 • Клас 1 Bluetooth покрива до 100 метра;
 • Клас 2 Bluetooth покрива до 10 метра;
 • Клас 3 Bluetooth покрива до 1 метър.

За да имате покритие от клас 1 (100 метра) задължително трябва мобилния телефон (предавателя на сигнала) и слушалките (получателя) да са от клас 1. Сигналът ви ще остане до 10 метра ако имате едно устройство от клас 1 и едно устройство от клас 2 Bluetooth. 📱 Все още няма телефони, които поддържат клас 1 Bluetooth.

Почти всички аудио източници, като мобилни телефони, таблети и лаптопи имат инсталирано Bluetooth устройство от клас 2.  И затова на пазара ще намерите предимно безжични слушалки с Bluetooth поддръжка на Клас 2.

Обхватът не е всичко
Големият диапазон на Bluetooth е страхотен, но трябва да внимаваме да не го поставяме в приоритет. За да постигнете добро качество на звука, трябва да отчитате скоростта на предаване, както и количеството данни, които могат да се предават. Гледайте версиите на Bluetooth да са 4.1 или по-големи. За предпочитене Bluetooth 4.2 или при финансова възможност 5.0.

😎 Комфорт и дизайн

Липсата на кабели в слушалките предоставя допълнително ниво на удобство и може би поради същата причина истинските безжични слушалки придобиват тази популярност през последните две години.

Когато избирате най-добрите истински безжични слушалки, трябва да вземете под внимание нивото на комфорт и функционалност, които ще ви дадат. В противен случай ще пропуснете присъщата цел на безкабелните слушалки – свобода на движение и комфорт. 💃🕺👯🏃🏃‍♀️

Понякога, за да получите повече живот на батерията от истинските безжични слушалки, производителят ще постави по-голяма батерия в корпуса. Това може да доведе до това да станат обемисти и дори грозни.

 Удобството е субективно за всеки човек и неговия начин на използване и чувстване. Ние няма да покриваме критериите, но нека грубо преминем през тях. 

✅ Удобни Earbuds безжични слушалки

 • Прилягат плътно в ушния канал, достатъчно за да останат там, дори когато непрекъснато се движите
 • Леки са
 • Управление от един бутон или чрез докосване

❌ Неудобни Earbuds истински безжични слушалки

 • Обемисти
 • Тежки
 • Причиняват болка и дискомфорт при носене

🎶 Функции на TWS

Earbuds може да се каже че са Мултифункционални устройства. Повечето добри модели разполагат със следните функции:

 • Автоматично сдвояване
 • Намаляване на околния шум (шумоподтискане)
 • Водоустойчивост и прахоустойчивост
 • Интелигентна съвместимост
 • Бинаурално стерео
 • Микрофон
 • Безжично Магнитно зареждане
 • Дисплей на захранването

📜 Гаранция

Като технология на ранен етап, истинските безжични слушалки имат своите дефекти, които се срещат дори и при най-добрите марки и най-скъпите модели. Ето защо е крайно необходимо да вземете под внимание гаранцията и политиката за връщане, преди окончателно да вземете решение за следващата си покупка.

Ако можете да тествате слушалките на първо място, това би било чудесно за оцените на качеството на изработката и звука. Ако планирате да закупите онлайн, не забравяйте да се запознаете с правилата за връщане на производителя, както и с неговото обслужване на клиентите.

💰 Цена

Като оставим настрана луксозните марки, пак не е евтино да притежавате истински безжични слушалки на реномирани марки като Apple или Samsung. Истински Apple AirPods струва около 340 лв на българския пазар или $200 в чужбина.

Цената е в центъра на вниманието на много хора. В момента цената не е ниска поради технологията, марката, функциите и ред други причини. Цената на слушалките TWS е свързана с малките размери на Earbuds, в които трябва да се внедрят куп функции и технологии.

Наистина, на пазара в момента най-търсените слушалки в момента са безкабелните TWS Bluetooth слушалки. Ако не държите на скъпите марки, но все пак искате качествен чифт Earbuds, има по-евтини модели, които ви дават възможност да се сдобиете с тях за по-малко пари.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.