Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Осветяване на Стълбище с LED Светодиодни Ленти

монтаж на лед лента за стълби

Защо ни е необходимо осветление по стъпалата на стълбите?

Стълбищата могат да станат значително по-безопасни и визуално по-привлекателни с използването на светодиодни LED ленти.

Стълбите могат да представляват опасност дори за възрастни, но често осветлението им не е основна грижа за собствениците. Въпреки наличието на много традиционни решения, съществуват няколко ключови фактори, които трябва да бъдат взети под внимание при планирането на осветление на стълбища.

Макар комерсиалните сгради да имат стандарти за минимално осветление за сигурност, домашните стълбища нямат такива правила. Ето защо е важно да се информирате и да осигурите страхотно и безопасно стълбище в дома си.

LED лентите дават възможност за постигане на разнообразни ефекти със светлина и сянка, създавайки привлекателна атмосфера в помещението.

осветление на стълбище с LED ленти

Създаването на контраст е ключово за направата на стълбите видими и лесни за преодоляване (изкачване и слизане). Контрастът между светли и сенчести области помага на мозъка ни да ориентира и да се справя със задачата да вървим нагоре и надолу по стълбището. Важно е да се вземе под внимание отблясъка на светлината, за да избегнете заслепяване по време на движение по стълбището. Заслепяващата светлина може да бъде толкова объркваща, колкото и мрачен, неосветен простор.

Осветлението трябва да е насочено надолу към стъпалата или да идва от задната част, създавайки сянка върху повърхността, по която стъпваме. В двата случая ефектът е еднакъв за мозъка ни – ние виждаме контраста и можем да се движим сигурно.

Ако се замисляте да инсталирате осветление на стълбище в дома или бизнеса си, сте на правилното място. Независимо дали правите това за първи път или просто искате да освежите знанията си, ще ви помогнем да преминете през всяка стъпка от процеса, правейки го възможно най-лесен.

Предимства на осветяването на стълби с LED ленти

LED стълбищното осветление има множество предимства. То е икономично, естетично и лесно за монтаж. Приспособимото стълбищно осветление ви позволява да изберетете цвета, яркостта и размера на LED лентите, подходящи за вашия дизайн на стълбище.

LED светлините са безопасни, работят на ниско напрежение, не генерират топлина и са екологично чисти. Профилните екструзии осигуряват лесен и естетически приятен начин за монтаж на лентите на стълбите.

Едно от основните предимства на LED осветлението за стълбища е енергоспестяването – тази технология може да намали енергопотреблението с 50-60%. LED светлините не само повишават безопасността, но и могат да увеличат стойността на имота. Тъй като те изразходват малко енергия, електроенергийните сметки не се увеличават драстично, дори когато светлините са включени през цялата нощ. Лентите са налични в разнообразие от цветове, което позволява на собствениците да изберат най-подходящия цвят и стил за своя дом.

led лента за стълби

Как да изберем LED стълбищно осветление

Голяма част от домовете имат праволинейни стълби, но съществуват и L-образни, двойни L-образни, U-образни, спираловидни и извити стълби. По тази причина, осветлението трябва да бъде съобразено с вида, броя на стъпалата, осветеността на пространството и много други.

Първоначално, трябва да определите най-подходящата LED лента за вашия специфичен проект.

Преди да вземете решение обаче, имайте предвид следните въпроси при избора на най-подходящата LED лента за осветление на стълби:

 • Каква е целта на светлините – основен източник на светлина или атмосфера?
 • Каква цветова температура предпочитате?
 • Къде ще ги монтирате?
 • Искате ли да осветите отделни стъпала или парапета?
 • Осветявате ли дървени стълби, бетонни стълби или стълби покрити с мокет?
 • Предпочитате статичен бял цвят или променящ се цвят или динамичен такъв?
 • Как искате да управлявате светлините си? С ключ или автоматично да се включват?
 • Търсите ли временно решение или предпочитате дълготрайно постоянно приспособление?

За да ви помогнем да определите най-подходящите опции, създадохме кратък списък с въпроси, които да ви улеснят при избора на LED стълбищно осветление.

A. Местоположение за инсталация (разполагане)

Възможни са различни начини за монтаж на стълбищно осветление с LED ленти, в зависимост от вида на стълбището и местоположението на светлините. Първо, измерете дължината на инсталационната област (стъпалото). Ако имате специфични изисквания към разположението, търсете лента с чести отбелязани места за рязане, за да съответства на желаната дължина.

Светлините могат да бъдат монтирани директно под протектора със светодиоди надолу, което осигурява повече светлина. Алтернативно, можете да монтирате светлините на рамката на стъпалото, като насочите светодиодите към страничната част на стълбището. Това ще зависи от типа на стълбището и вашите лични предпочитания.

Ако имате парапет, можете да го инсталирате под парапета, така че светлината да осветява цялото стълбище. Това ще придаде приятен блясък на парапета. Ако стълбището ви има жлеб или ръб до стената, можете да монтирате светлините там.

Разгледайте вариантите отдолу, за да определите кой ще е най-подходящ за вашия проект.

как се монтира LED лента за стълби

B. Избор на интензивност на светлината

Интензивността на светлината се измерва в лумени (lm). Колкото по-голям е луменният изход, толкова по-ярка е светлината. За осветление на стълби, LED лента с ниска или средна мощност ще бъде достатъчна, тъй като осветената зона (стъпалата) е близка до светлините и те няма да служат като основен източник на светлина. В същото време, може да се насочите към по-ниска интензивност, ако планирате да осветите отделни стъпала.

Обаче, ако стълбището е единственият източник на светлина в помещението, имате повече свобода при избора на по-мощна LED лента, която да служи като основно или допълнително осветление.

Сравнете лумените при различните видове LED ленти, за да определите най-подходящата интензивност на светлината за вашия проект. Отговорете на въпросите, свързани с предназначението на светлините, типа на стълбището и вашите лични предпочитания, за да направите информиран избор.

След като сте избрали най-подходящата LED лента, продължете със следващите стъпки, за да изберете система за управление, захранване, конектори, монтажни компоненти и други аксесоари, които са необходими за завършването на проекта ви.

C. Определете предпочитания нюанс на бялата светлина (CCT)

Трябва да определите кой нюанс на бялата светлина или цветовата температура (CCT) ви допада най-много. Тази температура се измерва в келвини (K) – колкото по-ниска е температурата, толкова по-топла е светлината.

За да намерите подходящата CCT за LED осветление на стълбища, можете да избирате между стойности от 2700K до 6000K.

топлина на белият цвят

D. Подходящо захранване за стълбищно осветление

LED лентите са налични с различни входящи напрежения. Повечето от  моделите са с варианти за 12V или 24V  DC вход.

Има 220V ленти за директно свързване към 220V електрически ток. В този случай не се изисква трансформатор на ток. Важно е да се има предвид, че тези ленти могат да се режат само на всеки метър (или половин метър), т.е. не може да има лента с дължина, например 1.2 м или 1.35 м.

Изборът на най-доброто захранване за проекта ви може да бъде определен лесно. Основен фактор при избора на захранване на LED лентите е спадът на напрежението. Това е постепенното намаляване на напрежението във веригите на DC, което може да доведе до загуба на яркост в края на дълъг ред от LED ленти.

Много хора се чудят дали трябва да свържат всички ленти последователно или паралелно. Най-добрият вариант е да ги свържете паралелно.

Причината е проста: Ако свържем лентите последователно, стъпалото най-близко до захранването ще свети по-ярко от това, което е по-далеч, тъй като напрежението в първата лента ще бъде по-голямо от напрежението, което получава последната.

Затова трябва да се стремим, когато е възможно, да свържем всички ленти паралелно, така че всички секции да получат равен електрически потенциал (напрежение). По този начин се постига равномерна осветеност на всички секции на стълбището.

За да определите размера на нужният ви захранващ блок за LED лентата, първо трябва да изчислите общите ватове, които лентата използва. Всеки тип лента има различна консумация на мощност във ватове за всеки метър (W/m). Умножете W/m по общия брой метри, които ще свържете към захранването. След това добавете допълнителни 20%, за да предпазите захранващия блок от претоварване.

Например: имате 15 стъпала. Лентата, която сте избрали е с мощност 6 W/m. Умножаваме 15 х 6 и получаваме 90W обща консумация. Добавяме и 20% запасен резерв и получаваме захранване с мощност 108W.

Недостигането на максималната мощност на захранването помага да се удължи живота му, като се поддържа по-хладно.

За да ви помогнем в избора, в повечето случаи препоръчваме варианта с 24V при повече от 10 стъпала и 12V при по-малко от 10 стъпала. Изберете ленти с ширина 8 или 10 милиметра, които могат да се режат на всеки 5 или 10 сантиметра. Това ще направи избора на профил много по-лесен, тъй като повечето профили са предназначени за LED ленти с тези размери.

E. Най-подходящите LED ленти за стълбищно осветление

Сега, когато знаете желаната яркост, цветовата температура и подходящото захранване, можете да изберете от LED ленти за стълбищно осветление. Прегледайте следните характеристики на лентите, за да изберете правилната:

 • Каква е IP степента на защита;
 • Каква е цветната температура;
 • Каква е номиналната мощност на светодиода;
 • Какъв е броят на светодиодите;
 • Едноцветна или многоцветна;
 • Колко е продължителността на живота в часове.

F. Избор на контролна система

За управление на лентите, винаги препоръчваме контролера за стълбищно осветление ES32.

PIR сензор включва осветление за стълби

С помощта на този модул, лесно можете да осветите стълби и стълбищни парапети едновременно, използвайки LED лента.

Един контролер ви дава възможност да управлявате до 32 стъпала (канала), а ако свържете допълнителен контролер ES32 последователно, ще може да контролирате до 64 стъпала.

LED лентите се активират чрез два PIR сензора за движение (включени в комплекта) или чрез електрически ключове, свързани паралелно. Първият PIR сензор се монтира в основата (до първото стъпало) на стълбището, а вторият – в края (при последното стъпало).

Контролерът разполага също така със сензор за здрач (осветеност), който превключва осветлението в зависимост от околната светлина в диапазона от 10 до 200 лукса.

осветяване на стъпала от стълби с LED лента

G. Избор на профили за монтаж

При монтаж на LED ленти често се използват алуминиеви профили (тук може да научите повече за тях) или екструзии за да се постигнат естетически и функционални предимства. Основните ползи от използването на алуминиеви профили при осветление на стълбища, включват предотвратяване на светлинни петна (точки от светодиодите) и придаване на професионален завършек на инсталацията на LED лентите.

Има няколко вида профили в зависимост от това какво искате да осветите – отпред или отстрани, или ако искате да осветите и вертикалната част на стъпалото (вариант, който е широко използван от дизайнерите).

видове алуминиеви профили за стълби

Алуминиевите профили също така функционират като охладители и защитават светодиодите от прах и замърсявания, което удължава живота на вашите LED ленти.

H. Спойки, конектори и кабели

Инсталацията на LED стълбищно осветление включва лесна ръчна работа.

Въпреки че запояването е най-добрият начин за създаване на дълготрайни връзки, използването на конектори за свързване на LED ленти и захранващи блокове е по-лесен и по-бърз метод. Съществуват различни видове конектори за едноцветни и многоцветни регулируеми ленти.

запояване на лед лента

Готови сте за монтаж!

Стъпка 1: Изпълнете тестов монтаж

Преди да инсталирате LED лентите, е важно да изпробвате светлините. Изпълнете следните стъпки преди да режете или монтирате лентите на повърхности. Винаги изключвайте електрозахранването в работната си зона и консултирайте се с електротехник при съмнения.

Подгответе всички продукти и уверете се, че имате всички нужни материали и компоненти. Размотайте LED лентите от ролката. Свържете неизрязаните светлини към захранването и го включете. Лентите трябва да светят. Проверете връзките. Отделете време, за да потвърдите, че светодиодите работят, светлината е достатъчна, дали ще ви трябва димер, дали цветът е подходящ и имате ли достатъчно LED лента.

Стъпка 2: Измерете и нарежете

Преди монтаж, измерете колко ленти ще ви трябват. Режете само по маркираните линии. Използвайте остри ножици за да отрежете до желаната дължина. Приложете лентата на мястото, където ще инсталирате, за да проверите размерите.

рязане на лед лента

Стъпка 3: Подгответе лентите за монтаж

След като отрежете нужната дължина, подгответе конекторите, алуминиевите профили, проводниците и компонентите. Проверете поляритета (позитивни и негативни маркировки на LED лента) преди да свържете конекторите. Ако поляритетът е обърнат, светлините няма да работят.

След като установите правилния поляритет, свържете връзките (чрез запояване или без запояване). Свържете кабелите към контролера и захранването.

Стъпка 4: Тествайте LED светлините (ВАЖНО)

След като всички връзки са направени, захранете устройството, за да включите светлините. Ако всичко е правилно свързано, светлините ще светнат при включване на захранването. Ако не светнат или не светят с пълна яркост, проверете конекторите, полярността на проводниците на лентата и дали димерът е на максимална настройка.

Изключете захранването и работете в безопасна среда. При необходимост, потърсете помощ от опитен електротехник.

Стъпка 5: Монтаж на светлините

Почистете монтажната зона и осигурете чиста повърхност за инсталиране на LED лентите.

Отделете защитното покритие на лепилото от лентата и внимателно я поставете на повърхността, следвайки правилните ъгли и извивки. Ако използвате алуминиеви канали, прикрепете ги на мястото за монтаж преди да поставите LED лентите.

монтаж на лед лента за стълби

Стъпка 6: Завършете монтажа и включете светлините

След като сте монтирали светлините, подредете и скрийте кабелите. Включете захранването и настройте димера на желаната яркост. Насладете се на вашето ново стълбищно осветление с LED ленти!

осветление на стълби с лед лента

В крайна сметка, използването на LED ленти за осветяване на стълбището е много ефективен и естетичен начин да се подобри визията и функционалността на вашия дом или офис.

 

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.