Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Автоматизация с NFC тагове

NFC тагове за умен дом

Има редица начини да контролирате интелигентния си дом, без да пресявате приложенията на вашия смартфон или таблет.

Можете да използвате Гласов асистент, сензор за движение, интелигентен бутон и редица други датчици/сензори, които автоматизират редица задачи и устройства.

Горните методи обаче могат да бъдат и доста скъпи начини за да редуциране броя на стъпките, необходими за изпълнение на конкретни действия във вашия дом.

Ако сте потребител на Apple телефон, има много по-опростен и икономически изгоден начин да постигнете ефективно едно и също нещо. Към днешна дата притежателите на iPhone 7 или по-нов модел с операционна система iOS13 са доста облагодетелствани. За това четете по-надолу.

Все повече и повече смарт телефони излизат с възможност за NFC трансфер. Но какво означава това за вас и как може да използвате тази възможност на телефона ви в умния дом?

Накратко за NFC технологията

Near Field Communication (NFC) позволява безжична комуникация между две електронни устройства, които са близо един до друг (официално на разстояние до 4 см, но на практика може да бъде до 10 см).

nfc прехвърляне на данни

NFC означава „Комуникация в близост до полето“ и е повече или по-малко RFID (нещо като етикетите срещу кражба на дрехите), които могат да участват в двупосочна комуникация. NFC маркерите са без захранване и не е необходимо да осъществяват физически контакт с четеца, за да работят (просто трябва да са на много близко разстояние). Комуникацията се поддържа чрез индукция на магнитно поле. NFC може да работи в активни и пасивни режими. За първото е необходимо и двете устройства да имат собствено захранване, а за второто е достатъчно едно. В последния случай NFC маркера получава своята работна сила от електромагнитното излъчване на вашият телефон.

В сравнение с Bluetooth технологията , NFC има много висока скорост на установяване на връзка между устройствата. В същото време скоростта на предаване на данни в активния режим на комуникация е доста ниска. Ето защо в смартфоните NFC обикновено се използва само за прехвърляне на контакти, връзки, бележки, както и координати на картата.

При прехвърляне на големи файлове, технологията се използва само за свързване на устройства, а съдържанието се изпраща чрез Bluetooth или Wi-Fi. Това важи дори за прехвърляне на видео или документи чрез функцията „Изпращане“.

Какво са NFC tags

Ако досега не сте чували за NFC таговете, накратко: това са малки програмируеми стикери/етикети, които могат да запишат информация (например телефонен номер, уеб адрес), а тази информация може да бъде прочетена от мобилно устройство в обхват.

nfc таг програмируем

Съвременен пример за често използвана функция на NFC тагове е обработката на мобилни плащания, при която потребителите приближават например гривна или мобилен телефон до NFC четец.

плащане с nfc телефон

Автоматизации с NFC тагове чрез iPhone и iOS13

За да създадете първата си автоматизация, се нуждаете от приложението Apple Shortcuts и разбира се NFC таг (може да закупите такъв от нашия магазин), което най-вероятно е вече инсталирано на вашето мобилно устройство.

shortcuts приложение nfc автоматизация

С негова помощ ще може да създавате различни персонализирани сцени за действие и автоматизации. Най-новата функция в това приложение е добавянето на NFC тагове (тракери). А ето и стъпките:

  • Изберете Automation бутона за да създадете нова автоматизация;
  • Изберете Create Personal Automation;
  • След това NFC;ios13 сканиране на nfc tag
  • Кликнете на бутона Scan и приближете горната част на телефона до NFC тага за да се сканира;
  • Задайте име на тага в следващия прозорец;
  • Кликнете Next за да конфигурирате автоматизацията, която искате да се задейства при сканиране на тага (например включване на осветлението).
  • Според нуждите изберете if statement (като приложението IFTTT) – да се задейства само при изпълнено условие (например: Ако осветлението е включено, да се изключи, а ако е изключено, да се включи)

Ако искате да използвате друга програма за записване на NFC тагове, препоръчваме NFC TagWriter – за iOS и NFC Tasks – за Android.

Примерни автоматизации с NFC

Ето един елементарен пример за да започнете: Ако имате настолна лампа, опитайте да поставите етикета NFC зад абажура. По този начин етикетът няма да се вижда и просто с приближаването на телефона си до ръба на абажура, ще може да я управлявате (може да сложите смарт крушка или преходник).

управление на лампа с nfc

Можете да го залепите и върху страничния ръб на масата или нощното шкафче. Маркерът ви ще е скрит, а с просто доближаване на телефона до ръба, тази лампа бързо ще се включи/изключи. А може да зададете и допълнителни условия (if statement), например между 08:00 и 17:00 крушката при включване да е със  100% осветеност, а през останалото време на 60% в жълт цвят.

Може да зададете и цяла сцена за автоматизация. Например залепяте от външния край на входната врата NFC стикер със записана сцена Away Home (Излизам от вкъщи) – всички лампи се изключват, вратата се заключва, температурата на отопление/охлаждане се променя, прахосмукачката робот се включва и др.

Залепяте и друг стикер от външната страна на входната врата със запис на сцена I’m Home (Прибрах се вкъщи) и задействате отключване на входната врата, включване на осветлението в коридора и кухнята, включване на телевизора, увеличаване на температурата във всекидневната и други.

Принцип на работа и задействане на NFC таговете

NFC е активиран, когато съвместимо устройство – обикновено телефон – използва 13.56 MHz работна честота и е поставено в рамките на няколко сантиметра от NFC чипа. NFC чиповете са пасивни и работят, като използвате мощността, доставена от телефона, доближавайки го.

Всеки NFC маркер има кодиран уникален номер върху него и този код е това, което телефона/четеца използва, за да задейства shortcut. Създадения shortcut не е кодиран върху NFC чипа, а по-скоро вашето устройство вижда серийния номер на маркера и знае какво да прави.

За да задействате създадената от вас автоматизация, приближете телефона си над NFC тага и ще получите известие, че действието се изпълнява.

Колко безопасен е NFC

Устройствата с NFC могат едновременно да приемат и предават данни, което им позволява да открият несъответствия, ако полученият сигнал не съвпада с предадения сигнал.

Рискът от прихващане на вашите данни е изключително малък, особено като се има предвид минималният обхват на действие (до 10 сантиметра). Същият с Bluetooth, работещ на десетки метра, е много по-уязвим от външни смущения.

Видове NFC чипове

☑️NFC етикети, поставени директно върху метал
Традиционните NFC етикети не могат да се използват на метални повърхности, но Smatrac разработи специални NFC инкрустации, които работят върху метал, като увеличат разделянето между металната повърхност и етикета с помощта на дистанционер с тънък слой от феритово / абсорбиращо фолио. Smartrac BullsEye Circus е инкрустация от метал, която не само ефективно се прикрепя към метала, но и има по-добър обхват на четене от обикновената инкрустация.

☑️NFC мокра инкрустация
С превъзходна четимост, Smartrac Circus NFC Wet Inlay е идеален за приложения, където се изискват малки размери, маркиране на ниво артикул и висока производителност. Акцента на тази инкрустация е нейната уникална интегрална схема, която се предлага с UID ID, която позволява да се четат всички инкрустации от гледна точка на приложението, което не изисква от потребителите да кодират тагове с различни числа.

☑️Tamper NFC Tags
Smartrac Circus Tamper Loop е популярна инкрустация, създадена за откриване и проверка на автентичността (защита на търговски марки). Позволява на потребителите да проверят дали даден продукт остава в първоначалното си състояние или е подправен/фалшив. Например, тази инкрустация често се използва, за да се провери дали бутилки от хубаво вино и алкохол са автентични. Потребителите потвърждават това, като доближат телефона си до обекта с NFC токен, а полученият “отговор” им позволява да знаят дали бутилката е автентична.

nfc таг алкохол

☑️Температурен регистратор NFC чипове
Температурен регистратор на NFC на Smartrac е оборудван с вграден сензор за температура, часовник в реално време и магазин за дата. Тъй като това е стикер, той може да бъде прикрепен към всеки обект, за да следи температурата за определен интервал от време, както от компютър, така и от телефон. Например, инкрустацията с NFC на регистратора на температура може да бъде чудесен инструмент за морски дарове и компании за прясно производство, за да проследява тяхната свежест.nfc таг свежест на храна

Бъдете Креативни

Използването на NFC маркери е полезен начин да контролирате дома си с минимални усилия. Това е смесица между това, че трябва да използвате гласа си и да поискате от Siri нещо и да отворите телефона и да го направите ръчно чрез приложението Apple Home.

И с NFC таговете трябва да извадите телефона си от джоба, но той не изисква никакво отваряне на приложения или гласови команди. Трябва само да го приближите до някой маркер. Понякога това е всичко, от което се нуждаете.

Това са само няколко примера за начините, по които NFC се използва за автоматизиране на Дома, но има толкова много по-вълнуващи неща, които да изпробвате. Използвайте въображението си и вижте как NFC и приложението Shortcuts, могат да имат смисъл във вашия дом и споделете любимите си идеи в коментарите. Андроид потребителите могат да научат от тази статия, как да автоматизират чрез NFC маркери.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.