Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Кинетична енергия – що е то?

пример за кинетична енергия

Не си и помисляйте, че в този материал ще ви задаваме гатанки или пък ще изнасяме поредният скучен и досаден урок по физика, който отегчава повечето съвременни ученици от 8-ми клас. Не, нито имаме  за цел да ви обучаваме, нито да ви изпитваме какво сте „назубрили“, а още по-малко пък целим да ви отегчаваме. Нашата идея е с прости думи и примери да ви запознаем с това…

Какво е кинетична енергия и защо тя е толкова важна за човечеството?

 Започваме с по-скучната част, но по-накратко… 

Кинетичната енергия, която за по-лесно ще наричаме КЕ, е енергия на движението и я притежава всяко едно движещо се тяло. Когато то е в покой кинетичната му енергия (КЕ) е равна на 0, но когато то се движи КЕ има винаги положителна стойност и колкото по-голямо е ускорението на движещото се тяло, толкова по-голяма е числената стойност на КЕ.

Ще се въздържим от това да ви запознаваме как точно се измерва КЕ на едно движещо се тяло и няма да ви предлагаме никакви формули.

 Вместо това ще ви покажем един пример: 

Дори и да не сте любители на играта на билярд,  знаете че тя се състои в това с помощта на щека да вкарате избрана от вас топка в определен джоб, с което печелите предимство пред противника си. Насочвате щеката към топката, с което извършвате работа и я засилвате към желания джоб. Топката се понася към него, с което извършва движение. Нейното движение е резултат от вашата „работа“, която се преобразува в КЕ енергия за топката. Това е и причината КЕ да се измерва в джаулове (J), каквато е и мерната единица във физиката за работа.

билярд и кинетична енергия
Пример за кинетична енергия с игра на билярд

Дотук би трябвало горе-долу да сте придобили представа какво е кинетична енергия и е време да погледнем с какво тя ни е толкова необходима и къде намира приложение в нашето ежедневие.

КЕ в отоплението

Това е т. нар. лъчиста енергия, която играе изключително значима роля за производството на всякакви отоплителни уреди:  конверторни печки,  тостер- машини, микровълнови фурни, както и в редица други отоплителни тела. Инфрачервената лъчиста енергия се използва масово в медицината (затопляне на новородените в кувьози, диагностициране на биологичните молекули, затопляне на човешкия организъм чрез облъчване и т.н.), във физиотерапията (инфрачервените сауни), за почистването на исторически монументи и дори за нощно виждане на движещи се в тъмнината обекти и предмети.

КЕ за електрическа енергия

Тук примерите са също много, но КЕ се използва масово за осветление. Типичен пример са сензорните лампи, които се включват, когато усетят някакво движение. Но електрическа енергия е необходима и когато ни звънят на вратата (звънците), когато искаме да слушаме музика (слушалки и аудио говорители) или дори когато гледаме телевизия.

КЕ и звуковата енергия

Дали предпочитате да слушате грухтенето на прасе и квакането на жаби или пък се наслаждавате на песента на щурците или славеите. Е, това е въпрос на лично желание, но всички тези звуци са пример за звукова енергия.

КЕ и термалната енергия

Термалната енергия е тази, която ни прави топлокръвни и всъщност дава право на всички бозайници на нашата планета да съществуват. Може да се срещне както в термалните извори и гейзерите, така и в чаша горещ шоколад.

КЕ и механичната енергия

Това е свистенето на вятъра, ромона на планинските поточета, движещата се по улицата кола или плуващата в реката риба. Всичко това е механична енергия, която също е вид кинетична енергия.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.